WAT TE DOEN BIJ OVERLIJDEN?
Kindt Uitvaartzorg verzorgt uitvaarten voor iedereen, ongeacht waar en hoe je verzekerd bent. Je kunt het overlijden melden bij ons, indien je over een uitvaartverzekering beschikt regelen wij het verder met de verzekeringsmaatschappij.
Bel de huisarts om het overlijden officieel vast te laten stellen. Deze verklaring is nodig voor het regelen van de uitvaart. Daarna kunt u contact opnemen met ons via 073-6841614. Wij zijn 24/7 bereikbaar. Er komt meteen iemand naar je toe indien gewenst (ook ’s nachts). Onze medewerkers nemen de eerste zorg van de overledene op zich. In overleg maken we een afspraak om het afscheid te bespreken. Meestal is dat bij je thuis. Tijdens deze afspraak maak je kennis met de uitvaartverzorger en komen de zaken aan de orde die belangrijk zijn voor de komende tijd. Wij verzorgen de aangifte van overlijden. Binnen zes dagen na het overlijden moet aangifte worden gedaan bij de gemeente waar het overlijden plaatsvond. In de dagen voorafgaand aan de uitvaart moet er veel worden geregeld. Tijdens deze dagen heb je een vast contactpersoon die altijd bereikbaar is om je overal mee te helpen en die je tot steun zal zijn.
Veelgestelde vragen
Na overlijden moeten bankrekeningen, pensioenuitkeringen en verzekeringspolissen worden stopgezet. Vaak moeten nabestaanden dit melden aan relevante instanties, die vervolgens andere zaken zoals abonnementen en sociale media-accounts kunnen stopzetten. Ook worden automatische incasso’s en lopende betalingen gestopt.
Het is slim om bij leven iemand een volmacht te geven om lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevolmachtigde is. Zonder testament of executeur worden nabestaanden of de rechtbank verantwoordelijk voor de afhandeling van de nalatenschap.
Neem contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering en eventueel met de Nederlandse ambassade of consulaat.
Wanneer een dierbare thuis overlijdt bel je als eerste de huisarts. Deze stelt een verklaring van overlijden op. Informeer naaste familie en de uitvaartorganisatie. Zij nemen dan de eerste zorg uit handen en kan helpen met verdere stappen, zoals het regelen van de uitvaart en het informeren van instanties. Informeer familie, vrienden en bekenden. Houdt rekening met de volgorde van informeren i.v.m. met het snel verspreiden via social media indien u overlijden meldt aan anderen.
Je kunt zeggen: “Helaas moet ik je mededelen dat [naam] is overleden.” Dit is een respectvolle en directe manier om het nieuws over te brengen. Soms lukt het je niet om dit als directe nabestaande zelf te doen, dan is het fijn als iemand die er net wat verder vanaf staat deze boodschap brengt aan anderen.
De keuze om een overlijden te melden staat vrij. Sommigen kiezen er tegenwoordig voor om een bericht op te stellen met details van de uitvaart en praktische informatie en deze enkel te verspreiden via e-mail, WhatsApp of sociale media kanalen. Vaak wordt echter nog gekozen om een rouwkaart op te maken en deze per post te versturen. Ook kun je een rouwadvertentie plaatsen.