Muziek en afscheid

25 januari 2022

Sinds mensenheugenis bestaat er al muziek. In het begin enkel klanken en later werden er zang en instrumenten aan toegevoegd. Muziek bracht en brengt mensen samen, het is een soort communicatiemiddel. Mensen leerden door muziek hun emoties over te brengen, zowel in de vorm van vreugde als verdriet. Wij Inge en Maarten Kindt hebben een grote passie voor muziek. Graag nemen we jullie mee in een stukje geschiedenis en vertellen we waarom muziek zo’n belangrijk onderdeel van de mens is geworden en juist in tijden van een afscheid zo raakt.

In het begin van de 8e eeuw, de verspreiding van het Christendom, werd er door de eerste Monniken éénstemmig gezongen. Het zogeheten Gregoriaans. Dit was om een vaste misliturgie te hebben in het hele Karolingische rijk. Het werd vaak in het Latijn gedaan. In het begin werden deze liederen enkel gezongen, later werd dit ondersteund door orgel en zangkoren. Men putte troost uit muziek en zeker wanneer de muziek een tekst of een boodschap had. Later kwamen er componisten bij, die voor diverse koninkrijken en voor de kerk muziek componeerden. Denk daarbij aan de ‘Mattheus Passion’ van Bach. Bach wilde graag de bevolking kennis laten maken met het lijdensverhaal van Christus. Ook schreef Mozart zijn eigen requiem, een katholieke dienst, opgedragen aan overledenen. Hij wist dat hij niet lang meer zou leven, daarom componeerde hij zijn eigen afscheidsmis.

Ook popartiesten uit de huidige tijd schreven muziek die het einde van hun leven aangaf. Denk daarbij aan Jim Morrison van de Doors met ‘This is the end’ en David Bowie met ‘Lazarus’. Ook George Michael voelde zijn einde naderen en schreef het album ‘Older’. Huidige gangster rappers zingen over let levenseinde en hebben een verborgen boodschap in hun teksten, de rapper Tupac is daar een voorbeeld van.

Het is bewezen dat muziek je het meest bijblijft vanaf je pubertijd tot aan je volwassenheid. Dat is onder andere de reden dat de Top 2000 van NPO Radio 2 zo enorm populair is. Door het luisteren van die nummers, ga je terug naar herinneringen uit het verleden.

In de huidige tijd speelt muziek een nog grotere rol bij ingrijpende gebeurtenissen. Dat komt mede door de sociale media. Muziek luisteren is veel toegankelijker geworden. Daarnaast zijn er veel meer momenten dat er muziek afgespeeld wordt: huwelijk, geboorte maar ook bij rampen. Een voorbeeld is Live Aid en bij de aanslag op de Twin Towers werd REM gedraaid. Bij overlijden en bij afscheid staat muziek meer dan ooit centraal. En ieder put op zijn eigen wijze steun uit de muziek.

De muziek bij een uitvaart is vaak in mineur geschreven. De melancholische klanken geven een prikkel aan de hersenen die het droevige gevoel versterken. Ook al kun je niet vaak de tekst verstaan, de sfeer geeft je gevoel weer. Wat niet wegneemt dat vrolijke muziek geen emoties kan geven. Een mooi voorbeeld is het nummer ‘Une Belle Histore’ van de artiest Michel Fugain. Iedereen snapt de strekking van dit nummer. Wij zien onszelf zo weer op de Route du Solei.

Wij hebben een lijst samengesteld met suggesties en informatie over uitvaartmuziek. Veel van de nummers die daar instaan zijn herkenbaar voor velen. Op nummer één staat het nummer ‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli & Sarah Brightman. Deze top 20 kan helpen als je inspiratie nodig hebt, maar het belangrijkste is dat de muziek past bij jouw dierbare waarvan je afscheid moet nemen.

Wij vinden het fijn en mooi om met onze passie voor muziek nabestaanden te ondersteunen. Waarom? Muziek zegt namelijk veel meer dan woorden en is de balsem van de ziel.