Asbestemming

De wet bepaalt dat de asbestemming moet plaatsvinden volgens de (vermoedelijke) wens van de overledene. Als deze wens niet bekend is, zult u als nabestaanden hierover in overleg moeten beslissen. De opdrachtgever van de crematie mag de as ophalen bij het crematorium, vanaf een maand na de crematie.

Algemene nis / bewaarruimte crematorium

De eerste maand na de crematie wordt de as bewaard in de algemene nis (bewaarruimte) van het crematorium. Dit is een wettelijk voorschrift. Na deze maand is het toegestaan aan de as een definitieve bestemming te geven. U kunt in alle rust een beslissing nemen: de as kan in de meeste crematoria zes maanden kosteloos worden bewaard. Na deze termijn kan de bijzetting tegen betaling worden verlengd. De algemene nis is niet voor publiek toegankelijk.

Veel mogelijkheden

Wilt u de as of een deel daarvan bewaren? Wilt u een gedenkplek? Op deze vragen moet u een antwoord gaan geven. Bedenk dan dat u altijd nog na het bijzetten kunt overgaan tot het verstrooien van de as. U kunt de as zo kort of zo lang bewaren als u zelf wilt. Na een verstrooiing is er nog altijd de mogelijkheid om een gedenksteen of een gedenkplaatje te plaatsen. U kunt ook kiezen voor een combinatie van verstrooien en gedenken.

As verstrooien, begraven of bewaren

Asbestemming kent tegenwoordig vele mogelijkheden. U kunt ervoor kiezen om de as uit te strooien op de strooivelden bij het crematorium. Ook is het mogelijk te as te verstrooien op land of in zee. U kunt de as ook laten bijzetten in een columbarium of graf. Er zijn mooie urnen en glasobjecten te verkrijgen als u ervoor kiest om de as thuis te bewaren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om ook wat as bij zich te dragen, bijvoorbeeld in een sieraad. Hier kunt u eventueel nog een vingerafdruk op laten aanbrengen. Wij kunnen u prima adviseren over alle mogelijkheden die zijn toegestaan binnen de Nederlandse wetgeving.

Contact

  • Kindt uitvaartzorg
  • Klein Brabant 187
  • 5262 RT Vught
  • Postbus 85
  • 5660 AB  Geldrop
  • Telefoon: 073 684 1614
  • E-mail: 

    info@kindt-uitvaartzorg.nlneem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.